Gebruik maken van decorstukken is niet altijd nodig. Als u een heel mooie locatie op het oog hebt, dan kan die locatie zelf dienen als achtergrond van het evenement. Zo is de Beurs van Berlage al zo representatief dat in sommige gevallen geen verdere aankleding nodig is. Om zo’n bestaand decor te laten spreken, is het echter wel van belang dat de ruimte goed wordt ingericht. Én dat alles in die ruimte op een goede manier wordt belicht.

Decorstukken

Als de locatie toch meer versiering nodig heeft of als u de ruimte wilt aankleden in de sfeer van het thema, dan kunt u het decor huren of speciaal laten ontwerpen en bouwen. Uiteraard hangen aan een standaard of op maat gemaakt decor zeer verschillende prijskaartjes. Daar komt bij dat u een bestaand decor zo kunt reserveren terwijl een nieuw te maken decor veel tijd vergt. Denk in de conceptfase van uw evenement al na over de manier van decoreren. Decor dat speciaal voor de gelegenheid wordt gemaakt, dient liefst een onderdeel te worden van het totaalconcept. Dit zal meer indruk maken op uw gasten. Hierdoor zal het evenement langer in herinnering blijven.

Tip

Bedenk voordat u een decorbouwer opdracht geeft, of het decor nog langer mee moet gaan of dat het voor een eenmalig evenement bedoeld is. De houdbaarheid bepaalt de materiaalkeuze en manier van bouwen en construeren en daarmee ook de prijs. Die prijs kunt u overigens zelf in de hand houden als u de decorontwerper vooraf uw budget voor aankleding van het evenement doorgeeft.

Verlichting is onderdeel van decor


Een prachtige ruimte en fraaie aankleding. Al doet u nog zo uw best, al zijn de materialen nog zo goed gekozen, verkeerd licht kan dit alles letterlijk doen verbleken. Licht is een essentieel onderdeel van decor. Let daarom op de volgende zaken:

  • Stem feestverlichting af op het decor en de kleuren van het decor.
  • Licht het decor en de decorstukken uit. Zo wordt het effect vergroot.
  • Verlicht de mooie plaatsen en zorg ervoor dat de minder mooie of rommelige plekken op de achtergrond blijven.
  • Accentueer mooie details in het decor met spots.
  • Let op de schaduwwerking als het decor wordt verlicht.
  • Onderzoek de mogelijkheden van bewegend licht. Breng door middel van een lichtplan verloop in een feest aan (van avondduisternis tot ochtendgloren).
  • Richt geen spots op het plafond als het evenement in een lage ruimte plaatsvindt.

Checklist

  • Formuleer de doelstelling van het evenement en definieer de doelgroep.
  • Bepaal samen met een professioneel decorontwerper en decorbouwer het budget voor decor.
  • Bekijk de locatie van te voren en let op de plekken waar decorstukken en decoraties voldoende uit de verf kunnen komen.
  • Realiseer u dat het ontwerpen en bouwen van een decor tijd kost.
  • Vraag vergunningen aan als het decor doorloopt tot op de openbare weg.
  • Informeer bij de brandweer naar de brandvoorschriften die op de betreffende locatie gelden, en loop met de brandweer vóór de productie het ontwerp en de plattegrond door.
  • Gebruik materialen die brandveilig zijn.
  • Houd bij de aankleding van een zaal rekening met de akoestiek. Door gebruik te maken van geluidabsorberende materialen wordt het geluid gedempt, waardoor een intieme sfeer ontstaat.
  • Decoreer boven schouderhoogte anders verdwijnt het decor in de mensenmassa.
  • Controleer of de gebruikte kleuren overeen (moeten) komen met de huisstijl van het bedrijf en onderzoek aan welke eisen het dan moet voldoen.
  • Bekijk voor de start van de productie de mogelijkheden van laden en lossen.
  • Ga als opdrachtgever halverwege de productie langs bij de decorbouwer. Eventuele aanpassingen kunnen dan vaak nog kosteloos worden bijgestuurd.

Vuurwerk

Vuurwerk is in Nederland aan strenge regels gebonden. Wie buiten oudjaar om vuurwerk wil afsteken, moet hiervoor een Verklaring van Geen Bezwaar hebben. Deze verklaring, die wordt afgegeven door de gemeente, moet u ruim op tijd aanvragen. In elk geval minimaal twee weken voor het evenement. Houd er rekening mee dat deze verklaringen niet altijd worden verstrekt. Als u een vuurwerkbedrijf wilt inschakelen, vraag dan ook altijd of deze over de nodige (bedrijfs)vergunningen beschikt. En informeer naar de wijze waarop het bedrijf verzekerd is.

Wie aan vuurwerk denkt, denkt meestal aan buitenvuurwerk. Maar de ontwikkelingen op het gebied van binnenvuurwerk hebben, zeker de laatste jaren, niet stilgestaan. Ook hier hebt u de keuze uit allerlei effecten: van klein en subtiel tot groots en indrukwekkend. Een buffet kan worden geopend met ijsfonteinen en een enorme feesttaart kan in het donker worden opgelicht door schitterende en fonkelende sterretjes. Of wat dacht u van het opluisteren van een productpresentatie met vuurwerkfonteinen tot acht meter hoogte of de aankondiging van een optreden met een luchtexplosie, knallen en fluiten of flitsen en vlammen? Buiten kunt u een vuurwerkspektakel nog eens verder voortzetten. Bijvoorbeeld door een feestavond af te sluiten met een uit vuurwerkfakkeltjes opgebouwde tekst ‘Bedankt voor uw komst!’

Voorzorgsmaatregelen binnenvuurwerk
Hoewel het de taak is van de vuurwerkspecialist, is het toch niet overbodig de volgende voorzorgsmaatregelen te treffen:

  • Informeer de locatie over het gebruik van binnenvuurwerk.
  • Controleer vooraf de plek waar het vuurwerk zal schitteren. Zijn er brandgevaarlijke objecten in de buurt? Zo ja, impregneer deze dan met een brandwerende vloeistof.
  • Doe buiten een proef om te kunnen inschatten wat er gaat gebeuren.
  • Markeer eventueel de voor het publiek verboden plaatsen.
  • Houd brandblussers gereed.

Laser

Laserlicht heeft de laatste jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Vooral door computerbesturing en een verdere ontwikkeling van software is de laser de discotheken inmiddels ontgroeid. Tegenwoordig is het mogelijk om messcherpe ‘laserlijnen’ te maken. Steeds vaker worden deze effecten dan ook ingezet tijdens evenementen. Niet in de laatste plaats omdat een lasershow een indringende en bijzondere ervaring is voor de toeschouwer. De ruimtelijke werking van laser zorgt ervoor dat het publiek als het ware midden in de show zit. Een effect dat nog eens versterkt wordt als de lasershow wordt ondersteund door muziek, geluidseffecten en vuurwerk.

Bij laser wordt meestal direct gedacht aan een blauw/groene projectie, maar fullcolourprojecties zijn al lang geen uitzondering meer. Ook zijn er naast alleen rechte lijnen allerlei andere mogelijkheden. Van tevoren geprogrammeerde tekst en beeld kunnen via de computer in laser worden geprojecteerd. Zo ontstaan beelden die kunnen bewegen, opkomen en verdwijnen vanuit één enkel punt. Een lasershow hoeft zich niet alleen op het podium af te spelen, maar kan op verschillende plekken plaatsvinden. Zowel binnen als buiten. Voorwaarde voor een optimaal effect van laserlicht is dat de ruimte donker is.

Tip

Vuurwerk en lasershows zorgen vaak voor spectaculaire effecten tijdens evenementen. Maar het zijn lang niet de enige voorbeelden van special effects. Denk ook eens aan rookeffecten en waterballetten. Of, helemaal bijzonder, de opening van uw evenement met een levende kogel. En wist u bijvoorbeeld dat u zelfs specialisten kunt inhuren die een buffet automatisch door de ruimte laten gaan? Samenwerking met stuntteams is zo’n andere mogelijkheid om in de gaten te houden.